Vingerwijzingen

Vingerwijzingen zijn acupressurepunten die een specifieke functie hebben en snel verlichting bieden bij klachten. Klik hieronder voor:

Tegen slapeloosheid (en hartkloppingen)

Acupressuur drukpunt:
Hart 7

Naam: Poort van de Geest (Shenmen)

Effect: Steunt Hart Qi en Shen Qi, bewaart het en kalmeert de geest. Koelt de warmte en laat de Yang energie dalen. Hierdoor helpt het niet alleen bij slapeloosheid en hartkloppingen, maar verzacht het ook stress, opvliegers, stemmingswisselingen en angsten.

Gebruik: Zet je duim op Shenmen [He-7] en draai voorzichtig met licht stevige druk kleine cirkeltjes met de klok mee.

Plek: Op de polsplooi, in het kuiltje direct aan de binnenzijde van de pees van de flexor carpi ulnaris. Beweeg je hand even op en neer/heen en weer dan vind je het kuiltje makkelijker.

Waarschuwing: Geen

Tegen misselijkheid

Acupressuur drukpunt: Pericard 5

Naam: Tussenpersoon (Jianshi)

Effect: Verlicht misselijkheid o.a. bij zwangerschap, reis- of zeeziekte.

Gebruik: Druk met je vinger of duim stevig op Pericard 5 (Jianzhi) en hou dat enige tijd aan. Makkelijker is om er een klein (metaal) balletje met tape op te plakken. Ik gebruik vaak ook wel gewoon een koriander-zaadje uit het keukenkastje.

Plek: In het midden van de onderarm één handbreedte van de polsplooi, tussen de twee pezen die omhoog komen als je een vuist maakt.

Waarschuwing: Niet gebruiken bij voedselvergiftiging.

Tegen kortademigheid

[door bijv. hooikoorts of verkoudheid]

Acupressuur drukpunt: Long 5

Naam: Veenplas aan de voetpunt (Chizé)

Effect: Verlicht de ademhaling bij o.a. verkoudheid, hooikoorts en bronchitis. Zorgt voor vermindering van slijm.

Gebruik: Masseer met vinger of duim 3 minuten, maak rustig een cirkelende beweging met de klok mee en/of plak een magrain (bolletje of zaadje op plakker). Maximaal twee dagen laten zitten.

Plek: In het midden van de elleboogsplooi, aan de buitenzijde tegen de pees.
Hou de elleboog iets gebogen en masseer direct naast de pees.

                                                            Waarschuwing: geen

Voor meer uithoudingsvermogen en energie.

Acupressuur drukpunt: Maag 36

Naam: Drie Dorpen Punt (Zu San Li)

Effect: Verhoogt het uithoudingsvermogen en geeft energie. Zorgt voor stabiliteit een aarding. Heeft effect op het lichaam van teveel zorgen maken en denken.

Gebruik: Geeft druk met vinger- of duimnagel.

Plek: Aan de voorzijde van het been, één handbreedte (vier vingers) onder de knieschijf aan de buitenkant, in de holte tussen scheenbeen en de beenspier. Let op. Als je je vinger gebruikt kan het zijn dat het punt iets te laag localiseert op het been. Het ligt aan de buitenzijde van het bot dat zich aan de voorzijde van het onderbeen bevindt. Één vingerbreedte van de rand van dat bod.

Waarschuwing: Als je dit punt gebruikt om je grenzen continue verder te verleggen (bijv. bij overwerk) kan het je gezondheid serieuze schade toebrengen.

Tegen kiespijn

Acupressuur drukpunt: Dikke darm 4

Naam: Verenigde Dalen (Hegu)

Effect: Verstrooit wind en maakt de energiebaan doorgankelijk, waardoor het pijnen opheft zoals tand- en kiespijn, stijve nek, aangezichtspijn en pijn bij hoesten.

Gebruik: Druk stevig, nog net dragelijk, met je duim op Hegu en houdt dit enige tijd vast, minimaal 2 minuten.
Herhaal zo vaak als nodig is.

Plek: Tussen duim en wijsvinger. Druk duim en wijsvinger tegen elkaar. Daardoor ontstaat een verhoging en op het hoogste punt daarvan ligt Hegu.

Waarschuwing: Geen.

Tegen oorsuizen (Tinnitus) en hardhorendheid.

Acupunctuur drukpunt: In het hoorkanaal.

Effect: Verlicht onmiddelijk oorsuizen.

Gebruik: Om onmiddelijk een eind te maken aan oorsuizen en druk in het oor, breng je de top van je middelvinger in de gehoorgang en beweeg je je vinger heen en weer om trillingen op gang te brengen, die diep in de gehoorgang zullen doordringen. Vibreer ongeveer 10 seconde en verwijder dan abrupt de vinger. Je moet dit snel doen. Herhaal dit proces 3 keer.

Plek: midden in de gehoorgang.

Waarschuwing: Geen


Tegen een verstopte neus

Acupressuur drukpunt: M-HN-14 (extra punt)

Naam: Open neus (Bitong)

Effect: Opent de neus. Heft blokkades en verstoppingen op ontstaan door verkoudheid, rinitis, sinusitis en allergische reacties. Ook bij bloedneus bruikbaar.

Gebruik: Druk stevig, nog net dragelijk, met de wijsvingertop op Bitong en herhaal dat 5 keer. Houdt daarna 20 seconden dicht. Herhaal als nodig.

Plek: Aan de bovenzijde van de nasolabiaalplooi. Deze plooi loopt van de bovenkant neusvleugel tot de mondhoek.

Waarschuwing: Geen.